1. Mijn “leven”

Wie ben ik? In mijn werk… 

Ik ben Judith. Ik ben graag met mensen bezig. Deze interesse in mensen, deed mij in 1984 besluiten de studie Orthopedagogiek te gaan volgen aan de Universiteit van Utrecht. Ik specialiseerde mij in de ‘moeilijk opvoedbaren’. In 1988 sloot ik deze studie met een positief resultaat af.
Na enkele jaren ervaring opdoen binnen de kinderpsychiatrie, besloot ik opnieuw te gaan studeren en mijn kennis, vaardigheden en mogelijkheden uit te breiden. Ik belandde opnieuw aan de Universiteit van Utrecht, waar ik in 1991 en in 1992 de studie Ontwikkelingspsychologie deed en met goed gevolg afsloot.

Ik werd lid van het NIP (= Nederlands Instituut van Psychologen) en de NVO (Nederlandse Vereniging van Orthopedagogen en onderwijskundigen), beiden beroepsverenigingen en behaalde de nodige registraties.
Via het speciaal onderwijs, kwam ik uiteindelijk terecht binnen de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische en gedragsproblemen. Leuk en uitdagend werk! Ik vind het belangrijk en leuk mezelf te blijven ontwikkelen. Daarom begon ik in 2002 aan de opleiding tot cognitief en gedragstherapeut. Ondertussen ben ik ook al weer de nodige jaren ervaren en geregistreerd als supervisor voor de VGCt (Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapie). Tijdens de opleiding tot cognitief- en gedragstherapeut heeft de oplossingsgerichte therapie mijn speciale aandacht en interesse gekregen. Ik heb mij hier dan ook met plezier verder in verdiept.

Tijdens mijn werk binnen de zorg voor mensen met een beperking (SGLVB) bekwaamde ik mij zowel in psychiatrische, ontwikkelings-, persoonlijkheids- en gedragsproblemen. Bij de behandeling en begeleiding van mensen met een stoornis binnen het autistisch spectrum werd ik daarbij uitgebreid opgeleid om te werken met de methode ‘Geef me de 5‘ (www.autistisch-spectrum.nl).

Eigen praktijk Chaya

Sinds 2003 ben ik ook -deels- actief in mijn eigen praktijk “Chaya“. Het werk binnen mijn praktijk doe en deed ik naast mijn werk in de zorg voor mensen met een lichte verstandelijke beperking met complex gedrag (SGLVB). In mijn eigen praktijk verlegde de aandacht zich steeds meer van het geven van scholing in bijvoorbeeld oplossingsgericht werken of cognitieve gedragstherapie (wat ik nog altijd doe), naar het bieden en me verdiepen van en in behandeling aan ernstig (vroegkinderlijk) getraumatiseerde mensen. Ook op mijn werk bleek vaak dat de meer complexe gedragsproblemen bij cliënten voortkomen vanuit (vroegkinderlijk) ernstig en langdurige traumatisering.
Daarom heb ik niet alleen eerst de opleiding tot EMDR Europe Practitioner via de VEN (Vereniging EMDR Nederland) gevolgd, maar mij ook verder verdiept in trauma en dissociatie en de tweejarige opleiding tot psychotraumatoloog gevolgd bij de BIP (Belgisch Instituut voor Psychotrauma). De opleiding werd verzorgd aan de Universiteit van Leuven in Kortenberg (BIP psychotrauma). Als zodanig werd ik ook in Nederland erkend door de NtVP (Nederlandstalige Vereniging voor Psychotraumatherapie) als psychotraumatherapeut en supervisor.
Inmiddels ben ik sinds 2015 met mijn praktijk aangesloten bij de landelijke organisatie 1nP (www.1nP.nl). Hierdoor heb ik regelmatig overleg en intervisie met collega’s en kan ik met anderen multidisciplinair samenwerken, om zo de beste zorg te bieden die nodig is voor mijn cliënten. Ook hoef ik daardoor niet meer zelf te overleggen met zorgverzekeraars over contracten, maar heb automatisch contracten met alle zorgverzekeraars.

Ik werkte ongeveer 25 jaar in de SGLVB-zorg aan jeugdigen en volwassenen met een (lichte) verstandelijke beperking en (zeer) complex probleemgedrag, ook op een therapeutisch centrum voor deze mensen. Hierna ben ik gedurende twee jaar overgestapt naar de verslavingszorg. En hoewel ik het hier ook érg naar mijn zin had, ben ik sinds januari 2020 in een nieuwe baan begonnen. Deze keer in de GGZ, omdat ik daar ook tegelijkertijd de kans kreeg de opleiding tot Klinisch Psycholoog te gaan doen. In deze vierjarige opleiding komen niet alleen specialistische behandeling (psychotherapeut) en specialistische diagnostiek aan bod, maar ook management / innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Dat zijn vier poten in het vak, die me allen enorm boeien. Ik vind het dus geweldig dat ik deze kans (alsnog) heb gekregen.

Ondertussen heb ik ook mijn opleiding tot Klinisch Psycholoog met plezier en succes afgerond. Ik deed een interessant wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van een drukvest tijdens EMDR. Ik was en ben benieuwd of dit medisch (goedgekeurde) hulpmiddel mensen kan helpen binnen hun zogenoemde ‘Window-of-Tolerance’ te houden tijdens de traumabehandeling. Binnenkort hoop ik internationaal een artikel te mogen publiceren met daarin de eerste bevindingen n.a.v. mijn onderzoek.
Ik mocht ook een leuk managementproject doen, naar het voorkomen van en behandeling voor mensen met een LVB binnen de GGZ. Het zal u mogelijk niet verbazen dat dit vele malen meer voorkomt dan gedacht en verwacht binnen de GGZ met belangrijke implicaties voor hun behandeling.
Momenteel werk ik gedetacheerd binnen de GGZ en ben me aan het oriënteren op waar ik de komende jaren graag mijn ervaring en kunde langere tijd nog in zou gaan zetten. Mijn eigen praktijk is wel altijd een onderdeel van mijn werkzaamheden gebleven. Hierbinnen zal ik u dan ook graag ontvangen, zowel als cliënt als collega!

Ik behaalde (BIG) registraties & volgde opleidingen als:

Allereerst behaalde ik – achtereenvolgens – de volgende BIG-registraties:

  • Gezondheidszorgpsycholoog (16 februari 1999) BIG: 49049650425
  • Orthopedagoog – Generalist (sinds 3 maart 2020) BIG: 89049650431
  • Klinisch Psycholoog (sinds 15 april 2024) BIG: 49049650425
  • Psychotherapeut (sinds 1 april 2024) BIG: 69049650416

Bij Zorgverzekeraars Nederland ben ik geregistreerd als: 94-004843 (AGB-code)


Ik registreerde me ook als:

  • Cognitief Gedragstherapeut VGCt® – 1 oktober 2007
    • Supervisor VGCt® (tevens leertherapeut en N=1) – 1 september 2012
  • EMDR Europe Practitioner (lid VEN, BIP en EMDR Europe – 2011)
  • Psychotraumatoloog (BIP, Belgisch Instituut voor Psychotrauma) – 26 juni 2015
  • Psychotraumatherapeut NtVP® (Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma) – sinds 1 oktober 2015
  • Senior schematherapeut (ST) – sinds 7 februari 2022.
  • Groepstherapeut (NVGP) – geregistreerd sinds 20 juni 2022.


Ik ben als supervisor geregistreerd / bevoegd voor meerdere registers:

  • GZ-psycholoog
  • Orthopedagoog-Generalist
  • Cognitief Gedragstherapeut (VGCt)
  • Psychotraumatherapeut (NtVP)
  • NIP-k&j (diagnostiek & behandeling)
  • NVO (diagnostiek & behandeling)
  • SKJ (jeugdzorg)


Ik volgde basis- en vervolgopleidingen voor:

  • MBT (mentalisation based therapie) basis- & vervolg & specialistisch vervolg (‘de Viersprong’ – 2010, 2012/2013) update in 2022.
  • Systeemtherapie, basisopleiding (2021/2023)
  • Psychodynamische (ook wel cliëntgerichte) therapie, basiscursus (2020/2022)